Yasin Aktay hakkında merak edilen soruların cevapları. Kaç yaşında? aslen nereli? eğitimi, çalışmaları, kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.
20 Şubat 1966 tarihinde aslen Siirt’te dünyaya gelen Yasin Aktay, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden 1990 yılında mezun olmuştur. Mezuniyetin ardından 1993 senesinde Yüksek Lisans, 1997 senesinde ise Doktora çalışmalarını tamamlamıştır. 1999 senesinde Uygulamalı Sosyoloji Anabilim dalında Doçent, 2005 yılında ise Kurumlar Sosyolojisi Anabilim dalında Profesör olmuştur.
1992 yılının Eylül ayında, Araştırma Görevlisi olarak girmiş olduğu Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürmüştür.
Yasin Aktay 2001 ve 2004 yılları arasında, Amerika Birleşik Devletleri’nin farklı üniversitelerinde araştırmalarda bulunmuş ayrıca dersler vermiştir.
1991 senesinde bir kaç arkadaşı ile birlikte Tezkire Dergisi’ni çıkarmış, 2002 senesinde yayınlanmaya başlayan Sivil Toplum dergisinin editörlüğünü üstlenmiştir. 2008 Şubat – 2011 Şubat seneleri arasında Mehtap TV’de Ferhat Kentel ile beraber Tersi ve Yüzü Programını, 2011’de ise TV Net’te Bakışaçısı programını hazırlamıştır. Ayrıca TRT Arapça’da Beyne’turas ve’l Hadasa programını sunmuştur.
Yurt içi ve yurt dışında birçok dergide makaleleri yayınlanmış, birçok araştırma projesinde yer almıştır.
2012 yılının Eylül ayında, AK Parti 4. Olağan kongresinde MKYK üyesi seçilmiş, 2014-2015 yıllarında AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştır.
Parlamentolararası Birlik Türkiye Delegasyonu Başkanlığı yapan Aktay, Türkiye-Katar Parlamentolararası Dostluk Grubu başkanıdır. AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü olarak görevine devam etmektedir. Çok iyi düzeyde İngilizce ve Arapça, orta düzeyde Kürtçe bilen Aktay, evlidir.
Yeni Şafak Gazetesinde de köşe yazısı yazmış, Ankara’da bulunan Stratejik Düşünce Enstitüsü Onursal Başkanı’dır.
Yasin Aktay Kitapları:
Postmodernizm ve İslam, Küreselleşme ve Oryantalizm
Önce Söz Vardı: Yorumsamacılık Üzerine Bir Deneme
Din Sosyolojisi
Türk Dininin Sosyolojik İmkânı: Alevilik ve İslam Protestanlığı
Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce: İslamcılık
Küresel Kentleşme: Konya Örneği
Korku ve İktidar: Komplo Üretimi ve elit Tahakkümü
Türk Sosyolojisinin Tarihine Eleştirel bir Katkı
Tarihbozumu: Tarih sosyolojisi ve tarih bilinci
Türkiye’de Ortak bir Kimlik olarak Ötekilik
Karizma Zamanları: 28 Şubat’tan 27 Nisan’a AK Parti ve Türk Siyaseti
Culture and Politics in the New Middle East, edited by Yasin Aktay, Pakinem al-Sharkawy, Ahmet Uysal,
Değişen Ortadoğu’da Kültür ve Siyaset
Hakkında daha detaylı ve güncel bilgilere ulaşmak için resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. http://yasinaktay.com.tr