Prof. Dr. Yaşar Bilgin hakkında merak edilen soruların cevapları. Kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.
Yaşar Bilgin Kimdir?
Yaşar Bilgin, 12 Nisan 1950’de Mersin, Türkiye’de doğmuş, Türk asıllı bir Alman doktor ve siyasetçidir. Kardiyoloji profesörü olan Bilgin, Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) Hessen yönetim kurulunda yer almakta ve Türk Alman Sağlık Vakfı’nın başkanlığını yapmaktadır. Bu vakıf, Almanya’daki Türk toplumunu temsil eden öncü kuruluşlardan biridir. Ayrıca Gießen Üniversitesi Hastanesi’nde başhekim ve Kültürlerarası Sağlık Merkezi’nin başkanı olarak görevine devam etmektedir. Bilgin, Türkiye’nin eski cumhurbaşkanları Süleyman Demirel ve Turgut Özal gibi önemli isimlerin de doktorluğunu üstlenmiştir.
Eğitim hayatına Almanya’nın Gießen şehrindeki Justus-Liebig-Üniversitesi’nde 1971 ile 1978 yılları arasında tıp eğitimi alarak başlayan Bilgin, daha sonra felsefe eğitimi de almış ve kalp implantasyonu alanında uzmanlaşmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nde Louisville şehrinde iç hastalıkları üzerine ilave eğitim almış ve 1996 yılında Gießen’de İç Hastalıkları Merkezi’nde servis şefi olarak görev yapmıştır. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi’nde dahiliye dalında resmi olarak tanınmış.
Bilgin, Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı, Almanya Türk Vatandaşları Konseyi Başkanı ve Avrupa Türk Birliği’nin eski başkanı gibi roller üstlenmiştir. Ayrıca birçok ulusal ve uluslararası kuruluşta aktif üye olarak görev yapmaktadır.
Prof. Dr. Yaşar Bilgin’in aldığı ödüller arasında 1993 yılında Dicle Üniversitesi’nden ve 2001 yılında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden fahri doktora unvanları; 2000 yılında Who is Who tarafından dikkate değer doktor olarak listelenme; 2002’de Bernhard-Christoph-Faust Hessen onur vatandaşı ödülü; Türkiye Büyük Millet Meclisi Yüksek Hizmet Ödülü (2009); Hessen Eyaleti Devlet Liyakat Nişanı (2010); Bursa Uludağ Üniversitesi’nden fahri profesörlük unvanı (2013); Federal Almanya Devleti Liyakat Nişanı (2014) ve Inönü Üniversitesi’nden fahri doktora unvanı (2019) yer almaktadır.
Bu başarılar, Bilgin’in tıp ve toplum hizmetlerindeki olağanüstü katkılarını tanımaktadır.