Topal Osman, Milli Mücadele döneminin öne çıkan isimlerindendir. Hakkında ise genellikle aslen nereli? Kaç yılında doğdu? Kaç yılında öldü? gibi bir çok soru merak konusudur. Kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.
Hacı Topal Osman Ağa ya da yaygın olarak bilinen ismi ile Topal Osman, 1883 yılında Giresun’da dünyaya geldi. Giresun´un Hacı Hüseyin mahallesindeki Feridunzadeler ailesindendir. Ticaretle uğraşan bir aileden gelmektedir. Babası Hacı Mehmet Efendi, Annesi Zeynep hanım’dır. 1912 yılında Balkan Savaşı başladığı zaman Osman Ağa da ticaretle uğraşıyordu. Babası askerlik bedelini ödemesine rağmen, o gönüllü birlik oluşturup savaşa katılmaya karar verdi.
Topal Osman kısaca hayatı;
Başarılarından ötürü Yarbaylık rütbesine kadar yükseldi. Savaş sırasında dizinden yaralanıp, Gazi ünvanını aldı. Rusların Harşit Çayı’nı geçmelerini engelledi ve Tirebolu’nun işgalini önledi.
Mondros Mütarekesinden sonra Belediye başkanı oldu. Kurduğu gönüllü birliklerle Ermeni ve Rum çetecilerin gücünü büyük ölçüde kırdı. Sonrasında bu Ermeni ve Rum çeteleri tarafından Osmanlı Hükümeti’ne şikayet edildi ve hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Bunun üzerine kendisi Şebinkarahisar’a yerleşti.
8 Mayıs 1919 tarihinde Giresun’a gelen gemi Yunan Kızıl Haç heyetini taşımaktaydı. Bu heyet 1 Mayıs 1919 tarihinde Taşkışla’ya Kızılhaç bayrağını astıktan sonra 5 Haziran 1919’da ise Pontus bayrağını astı. Bu olaylar üzerine harekete geçen Osman Ağa ve birlikleri bayrakları indirip, yerine Türk Bayrağı astılar.
Sonraki dönemde Osmanlı Hükümeti tarafından affedilen Topal Osman, 29 Mayıs 1919’da Havza’da gizlice Mustafa Kemal Paşa le buluştu ve sonrasında Atatürk’ün emirleri doğrultusunda hareket etmeye başladı.
Erzurum Kongresi’ne Dr. Ali Naci DUYDUK ve İbrahim Hamdi Bey´i temsilci olarak gönderdi. Giresun Askerlik Şubesi Başkanı Hüseyin Avni Alpaslan ve Jandarma Komutanı Hamdi Bey ile anlaşarak, Eylül 1920´de Giresun gençlerinden oluşan ´GİRESUN GÖNÜLLÜLER TABURU´nu kurdu.
Bu tabur ilk olarak Ermeni saldırılarına karşı memleketi savunma hizmetinde bulundu. Sonraki süreçte Atatürk’ü koruyacak olan 100 kişilik muhafız birliği de bu tabur içerisinden çıkmıştır.
Giresun´da GEDİKKAYA isimli bir gazete çıkartarak, milli şuuru bilincini insanlara aşılamaya çalıştı.
Giresun Müdafa-i Milliye Başkanı ve Belediye Başkanı sıfatıyla Kasım 1920´de Ankara’ya gitti. Aldığı emirler üzerine Giresun’a dönerek, 12 Ocak 1921 tarihinde 42. ve 47. Gönüllü Alayların kurulması çalışmalarını başlattı.
Mart 1921´deki Koçgiri ayaklanması Topal Osman Ağa komutasındaki 47. Gönüllü Alayının büyük katkıları ile bastırıldı.
Çorum-Merzifon-Tokat ve Samsun’da Rum ve Ermeni çetelerini tamamen kaldıran Osman Ağa , komutasındaki Gönüllü Alayı ile birlikte Sakarya savaşına katıldı. Bu savaşta 42. Alay, Tirebolu´lu Binbaşı Hüseyin Avni Bey Komutasında büyük kahramanlıklar gösterdi. Bu alayın tamamı şehit verildi.
Osman Ağa, 2 Nisan 1923´de çıkan bir çatışmada 40 yaşında iken vefat etti. Mezarı Giresun Kalesi’ndedir.