Sedat Anar

Sedat Anar hakkında merak edilenler. Kaç yaşında? aslen nereli? müzik kariyeri, kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.

1988 yılında dünyaya gelen Sedat Anar aslen Şanlıurfa’nın Halfeti İlçesi’nde doğmuştur. 17 yaşına kadar yaşantısını doğup büyüdüğü Şanlıurfa’da sürdürmüş ardından Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nü kazanmış ve Ankara’ya yerleşmiştir.

2007 ve 2014 seneleri arasında, Ankara’da sokak müzisyenliği yapmış, ev arkadaşı ile birlikte Masala adı ile bir grup kurmuştur. Ortalama 4 yıl kadar sokakta arkadaşları ile birlikte çalmış, daha sonra yoluna tek devam etmeye karar vermiştir. Kardeşi ile birlikte de sokakta çaldığını belirten Anar, daha sonra bazı sıkıntılardan dolayı sokak müziğini bırakmıştır.

Sedat Anar İran macerası;

Üniversite döneminde, Ankara’da bir İranlı arkadaşında Santur görmüş, santurun sesine aşık olmuştur. Türkiye’de bunu öğreneceği bir öğretmen, eğitici bulamayacağı, daha doğrusu malzemesi dahi olmadığı için okulu dondurup İran’a gitmiştir. 1.5 sene kadar İran’da yaşamış ve sürekli gidiş gelişler yapmış, 2013 senesinde ise ilk Santur Albümü’nü yapmıştır. Daha sonra Kalan Müzik’te 3 albüm yapmış, sonrasında ise Kültür Bakanlığı’nın katkısı ile Ehl-i Beyt Besteleri adlı bir albüm yapmıştır. Yapmış olduğu bu albüm, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yılın müzik ödülüne layık görülmüştür.

İran’da müziği, mızrap tutuşu, santur çalım tekniğini öğrenerek Türk müziğine ve Osmanlı müziğine harman yapıp üslup bulmuştur. Müziğinde biraz Osmanlı, biraz türkü, biraz da Fars müziği tınılarını duyabilirsiniz.

Mutasavvuf şairlerin şiirlerine besteler yapan Sedat Anar, bu besteleri çeşitli albümlerde toplamaktadır. Kendisini etkileyen en fazla 3 şair sayabileceğini, bunların şiirlerini besteleyip albüm yaptığını dile getirmiştir. İlk en başta gelen ismin ise Niyazi-i Mısri ki olduğunu, ardından Yunus Emre, son olarak ta Osman Kemali Baba’nın geldiğini belirtmiştir.

2016’dan bu yana hayatını İstanbul’da sürdüren Sedat Anar profesyonel müzik hayatına devam etmektedir, günümüze kadar toplam 8 albümün altına imzasını atmıştır. Tasavvuf müziği ile günümüzde ciddi bir dinleyici kitlesine sahiptir.

Diskografi;

2013 – Belâgat (Ahenk Müzik, Enstrümantal-Solo Santur Albümü)
2014 – A’mâk-ı Hayâl (Kalan Müzik)
2015 – Aşık Ölmez – Yûnus’un İzinden (Kalan Müzik)
2015 – Çağırıram Dost (Kalan Müzik)
2016 – Ehl-i Beyt Besteleri (Ahenk Müzik)
2016 – Ayrı Dilden Aynı Gönülden (Kültür ve Turizm Bakanlığı)
2017 – Osman Kemâlî Baba Besteleri (Ahenk Müzik)
Suyun Ayak Sesi

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz