Sadık Usta hakkında merak edilen soruların cevapları. Kaç yaşında? aslen nereli? kitapları, eserleri, çalışmaları, eğitimi, kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.
1960 yılında dünyaya gelen Sadık Usta İlköğretim ve ortaokul tahsilini, Kahramanmaraş’ta tamamlamıştır. Daha sonra 16 sene gibi uzun bir süre yaşantısını Almanya’da sürdürmüş, Lise eğitimini Stuttgart Eberhard-Ludwig Gymnasium’da tamamladı. Ardından Almanya, Frankfurt’ta Goethe Üniversitesi’nde Tarih ve Siyasal Bilimler Bölümü’nden mezun olmuştur.
Mezuniyetin ardından tekrar Türkiye’ye dönen Sadık Usta, Aydınlık, Teori, Bilim ve Ütopya isimli dergiler de çalışmalarını sürdürmüştür, bu dergilerde ütopya ve tarih üzerine bir çok makalesi yayınlanmıştır. Aynı senelerde İşçi Partisi bünyesinde görevler almış, partinin gençlik örgütü, Öncü Gençlik’in kuruluşunda yer almış ve 1999 senesine kadar Genel Başkanlık görevini üstlenmiştir.
2002 ve 2004 seneleri arasında Ulusal Kanal ve Aydınlık dergisinin dış haberler bölümünü yöneten Sadık Usta, 2003’te İngiltere Londra’ya giderek 9 ay İngilizce öğrenmek için orada kalmıştır.
2005 senesinden itibaren ise Kaynak Yayınları’nda Ütopyalar Dizisi ile birlikte Bilimin Türk-İslam Kaynakları dizisinin editörlük ve çevirmenliğini üstlendi. 2008 – 2010 arasında Ulusal Kanal’da Kitap Dünyası isimli bir programı hazırlamış ve sunmuştur. Radikal Kitap’ta birçok kitap incelemesi yayımlanmıştır.
Başlıca çalışma alanları, Ütopyalar, eşitlikçi hareketler ve devlet teorisi konularıdır.
2010 ve 2012 arasında Goethe Üniversitesi’nde Ütopya ve Devrim, Türkiye’de Modernleşme Hamleleri (1908-1938) başlıklı yüksek lisans tezini vermiştir. En son Kaynak Yayınları Genel Yayın Yönetmenliği sürdüren usta yazar’ın Can ve Marvin isimlerinde iki evladı vardır.
Sadık Usta Kitapları, eserleri;
1. Türk Ütopyaları-Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Ütopya ve Devrim.
2. İlkçağ Ütopyaları, Mükemmel Toplum ve İlk Devlet Teorileri.
3. Dünyayı Değiştiren Düşünürler, Cilt I, (Felsefenin Şafağı: Hint, Çin, Yunan, Roma ve Rönesans Avrupası).
4. Dünyayı Değiştiren Düşünürler, Cilt II, (Rönesans’tan Aydınlanmaya Yeni Bir Çağın Doğuşu).
5. Dünyayı Değiştiren Düşünürler, Cilt III, (Aydınlanma, Fransız Materyalizmi, Amerikan ve Fransız Devrimleri).
6. Dünyayı Değiştiren Düşünürler, Cilt IV, (Ekonomi Politik, Alman İdealizmi, Rus Halkçılığı ve Marksizm).
7. Fıçılarda Yaşamak (Sıradışı Devrimci Hayatlar).
8. Ütopya ve Masalbilim (Binbir Gece Masallarında Ütopya).
9. Çin Devrim Tarihi ve Sun Yat-sen’in Halkçılık Kuramı
Çevirdiği Bazı Kitaplar
1. Thomas More, Ütopya
2. Tomasso Campanella, Güneş Ülkesi
3. Georg Fülberth, Kapitalizmin Kısa Tarihi
4. H. Heinz Holz, Devrimin Cebiri (Felsefenin Aşılması ve Gerçekleşmesi) Cilt 1
5. Karl Marx-Friedrich Engels, Komünist Manifesto.