İsmet Özel, şair ve yazar olarak geçmişten günümüze eserleri ile ciddi bir miras bırakmayı başarmış usta isimdir. Peki kimdir? İsmet Özel, özel hayatı, ailesi, yaşamı, eserleri, kitapları, memleketi ve daha bir çok sorunun cevabını merak ediyormusunuz?
İsmet Özel aslen nereli? ailesi, eğitim hayatı;
İsmet Özel 1944 yılının Eylül ayında Kayseri’de dünyaya gelmiştir. Baba tarafından aslen Aydın Söke’li olup polis memuru bir babanın altıncı evladıdır. 1955 senesinde Kastamonu’da Abdülhak Hamit Tarhan İlköğretim Okulunu tamamlamış, mezun olduğu yıl ailesi ile birlikte Çankırı’ya taşınmıştır. Taşındıkları sene polis memuru olan babası emekliliğe ayrılmıştır. 4 sene Çankırı’da kalmış ardından Ankara’ya taşınmışlardır. Çankırı’da bulunduğu yıllarda içerisinde Lise 1’i orada okumuş devamında ise Gazi Lisesi’ne gitmiştir. Lise’nin son sınıfında Matematik dersinden kalmış bu nedenle Lise eğitimini bir sene geç tamamlamıştır. 1962’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne giren İsmet Özel, 1 ve 2. sınıfları ikişer sene okumuş, dört sene sonra eğitimini sürdürme fırsatı olsa da eğitimine devam etmemiştir.
Şiir ve siyaset hayatı;
Üniversite döneminde iken toplam 25 şiir yazmıştır. 1963 yılında ise ilk şiiri Yelken isimli bir dergide yayınlanmıştır. Fakülte döneminde kendisini sosyalist bir dünya görüşü ile tanımlamış, 7 Aralık 1963’de TİP Partisi’ne üye olmuş, partinin bir çok faaliyetinde yer almış, genel merkezinde çalışmıştır. Bir dönem Siyasal Bilgiler Fakültesi Fikir Kulübü yönetim kurulu sekreterliği yapmış ardından asbaşkan olarak görevine son vermiştir.
1966 yılında Dönüşüm isimli siyasi bir dergi çıkarmış, 5 sayı süresince sokaklarda satılmasından, derginin hazırlanmasına kadar tüm aşamalarında çalışmalar gerçekleştirmiştir. Ardından daha sonra ismi Dev-Genç olarak değiştirilmiş olan Fikir Kulüpleri Federasyonu kurucuları arasında yer almıştır. Aynı sene ise Geceleyin Bir Koşuyu isimli ilk şiir kitabı kendi yayını olarak basılmıştır. Baskı masrafı çok tutmuş, kalan iki yüz elli bin lirayı babasından almıştır. Kitapların tamamına yakını TİP teşkilatlarına dağıtılmış, elde edilen gelirler ise partinin kasasına gelir olarak kayıt edilmiştir. Vatani görevine ise 1967 senesinde gitmiş, onbaşı olarak, Konya, Sivas, Elazığ ve Muşta askerlik görevini tamamlamıştır. Muş’ta bulunduğu dönemde ise babası Ahmet özel yaşamını yitirmiştir.
İsmet Özel Çalışma hayatı;
1969 ‘da Halkın Dostları dergisinin hazırlıklarını yapmış, arkadaşları tarafından dergi sahipliği ve yönetmenliğine seçilmiş, derginin merkezinin İstanbul’da olmasının istenmesi üzerine Ankara’dan İstanbul’a taşınmıştır.
İstanbul’da bir süre geçimini sağlayabilmek için Artel Yayın Şirketi isimli bir kuruluşta çalışmıştır. Halkın Dostları’nın ilk 12 sayısı kendi yönetiminde iken çıkmıştır. Ancak 12. sayıdan sonra bazı sorumluluklarını arkadaşlarına devretme kararı almıştır. 12 Mart 1971 muhtırası çerçevesinde 18. sayıda iken sıkı yönetim tarafından dergi kapatılmıştır. 1970 yılının Nisan ayında tekrar Ankara’ya dönmüş, Türkiye İnşaat Mühendisleri Odası’nda işe başlamıştır. Daha sonra Evet, İsyan isimli ikinci şiir kitabına imzasını atan İsmet Özel, etkisinin hissedildiği şiirlerini Geceleyin Bir Koşu’da toplamış, modern şiirin ikinci yeniyle kazandığı aşamayı özümsediğini göstermiştir. 1972 senesinde Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümüne girmiş ve 1977 yılında mezun olmuştur. Eğitim dönemi süresince annesi ile birlikte yaşamış ve babasının emekli maaşı ile geçinmiştir. Bu dönemlerde yine okul ve şiir bütün hayatına kapsamıştır. 1970’li yılların başında ise Müslümanlığı ciddi şekilde araştırmaya başlamış ve 1974 yılında Sezai Karakoç tarafından çıkarılan Diriliş Dergisi’nde Amentü isimli şiiri ile yönünü tayin etmiştir.
1975’te 3. şiir kitabı Cinayetler Kitabını çıkarmış, aynı senenin Ekim ayında Ticaret Bakanlığında memur olarak çalışmaya başlamış, bir sene sonra ise Necla Aslandoğu ile evlenmiştir. Bu evliliğinden, 1976 doğumlu Hasan Sacit, 1978 doğumlu Oruç, 1983 doğumlu Eska Bike ve 1986 doğumlu Begüm isimlerinde dört evladı vardır.
İsmet Özel şiirleri, eserleri;
Geceleyin Bir Koşu, Evet, İsyan, Cinayetler Kitabı, Şiirler, Şiir Kitabı, Celladıma Gülümserken Çektirdiğim Son Resmin Arkasındaki Satırlar, Erbain Kırk Yılın Şiirleri, Bir Yusuf Masalı, Çatlıycak Kadar Aşki, Of Not Being A Jew.
Deneme; Üç Mesele, Zor Zamanda Konuşmak, Taşları Yemek Yasak, Bakanlar ve Görenler, Faydasız Yazılar, İrtica Elden Gidiyor, Surat Asmak Hakkımız, Tehdit Değil Teklif, Cuma Mektupları 1, 2, 3, 4, 5, Tahrir Vazifeleri, Neyi Kaybettiğini Hatırla, Ve’l-Asr, Tavşanın Randevusu, Bilinç Bile İlginç, 40 Hadis, Henry Sen Neden Buradasın, Kalın Türk.