İoanna Kuçuradi hakkında merak edilen aslen nereli? kaç yaşında? çalışmaları ve kitapları gibi soruların cevapları. Kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.
Prof. Dr. İoanna Kuçuradi 1936 yılının Ekim ayında Rum bir ailenin evladı olarak İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Babasının İstanbul doğumlu bir Sisam’lı olduğunu, annesinin ise ailesi ile birlikte 4 yaşında iken Çorlu’dan İstanbul’a göç etmeye mecbur edildiğini dile getirmiştir. Ailesinin sosyal sıradan bir aile olduğunu belirtmiştir. Sisam Yunanistan’da, Ege Denizi’nde, Dilek Yarımadası’nın karşısında bir ada’dır.
İsmi İbranice’de kendisine söylendiğine göre, etimolojisinin sorumluluğunu taşımamak koşulu ile Tanrının armağanı’dır. Yahya Peygamber’in, İoannis’in dişilidir İoanna. Geleneklerine bağlı olduklarını, torunlarına dedelerin ve büyükannelerinin isimlerinin verildiği, iki dedesinin de isimlerinin İonnis olduğu paylaşmıştır. Soyadının ise Türkçe’ye çevrildiğinde Kütükoğlu olduğunu söylemiştir.
İoanna Kuçuradi eğitim hayatı;
ilköğrenimini İstanbul Merkez Rum Ortaokulu’nda tamamlamıştır. 1945 senesinde Zapyon Kız Lisesi, 1959 yılında ise İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun olmuştur. 1965 senesinde Doktora derecesini almış, 1965 ve 1968 yılları arasında, Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde görev yapmıştır. 1970 yılında Doçent, 1978 yılında ise Profesörlük ünvanlarını almıştır.
Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, Boston’da gerçekleşen bir toplantının ardından, Dünya Felsefe Federasyonları Başkanlığı’na seçilen isim olmuştur. Bu göreve seçilmiş olan ilk Türk ve ilk kadın olarak tarihe ismini yazdırmıştır. 2001 senesinde ise, Dünya Felsefe Kongresi’nin Türkiye’de gerçekleşmesini sağlamıştır.
1969 yılında Ankara, Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü kuran Prof. Dr. İoanna Kuçuradi emekli olana kadar Bölüm Başkanlığı yapmış, 2003 senesinde emekliliğe ayrılmıştır. Yine aynı üniversitenin, 1997 yılından bu yana, İnsan Hakları ve Felsefesi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin müdürü ayrıca, UNESCO kürsü’sünün sahibidir. Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti olan Kuçuradi’ye, 2015 senesinde, Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından Senato Özel Ödülü verilmiştir.
Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı ve Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Ülkemizin yanı sıra felsefe denildiğinde dünyadada ilk akla gelen isimlerin başında gelmektedir. Üniversitelerdeki kürsüleri kuran, hocaların hocası, Felsefenin anası denilerek Dünya Felsefe Federasyonları Başkanlığı’na seçilmiştir.
İnsan hakları ve etik konusunda bilgilendirme için 4 bölümlük bir belgesel hazırlamıştır.
Eserleri;
(1962) – Perdenin Arkası – Şiirler
(1965) – Max Scheler ve Nietzsche’de Trajik
(1966) – Nietzsche ve İnsan
(1967) – Schopenhauer ve İnsan
(1969) – Liselerimizde Felsefe Öğretimi
(1971) – İnsan ve Değerleri: Değer Problemi
(1977) – Etik
(1980) – Sanata Felsefeyle Bakmak
(1980) – Çağın Olayları Arasında
(1988) – Uludağ Konuşmaları – Özgürlük, Ahlâk, Kültür Kavramları
(1997) – Yüzyılımızda İnsan Felsefesi – Takiyettin Mengüşoğlu’nun Anısına
Ödülleri;
(1996) – Goethe Madalyası
(1996) – Girit Üniversitesinden Onursal Felsefe Doktorası
Türkiye Bilimler Akademisi 1996 Ödülü – Hacettepe Üniversitesi Bilimde Başarı Ödülü (1994-1995 ve 1995-1996 Akademik Yılları)
Dünya Kardeşlik Birliği Mevlâna Yüce Vakfı 1998 Ödülü
(1998 – Mimoza Dergisinin 75 Cumhuriyet Kadını Ödülü (1998)
(2000) – Ricardo Palma Üniversitesi’den Onursal Felsefe Doktorası
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 2000 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü
Geçmişten günümüze, İnsan Hakları, İnsan Felsefesi ve etik alanlarında kitaplara, çevirilere ve makalelere imzasını atmıştır. Ayrıca editörlüğünü üstlenmiş olduğu Türkçe ve İngilizce pek çok yayını bulunmakta olan Prof. Dr. Kuçuradi, Ulusal ve Uluslararası birçok ödülün sahibidir.