Hıfzı Topuz kaç yaşında? kimdir? nereli? eserleri, kitapları. Kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.
1923 yılında dünyaya gelen usta yazar Hıfzı Topuz İstanbul doğumludur. Cumhuriyet tarihi ile eş bir yaşa sahiptir. Cumhuriyet Tarihinden bu yana tüm siyasal ve sosyal süreçleri bizzat yaşamış, görmüş ve tanıklık etmiştir. Cumhuriyetin İlanından 10 ay önce doğmuştur. Babası Milli Mücadele için çalışmış, enişteleri, dayılar milletvekili, Atatürk’ün sofrasında bulunan insanlar olduğunu belirtmiştir. Anne tarafı Meyyale Saraylılarındandır. Sülalesinde Osmanlı’dan hep vezir, paşa ve daha bir çok kişi bulunmuştur. O dönem ile bugünü mukayese ettiği zaman günümüz için büyük bir acı olduğunu belirtmiştir. Yıkılmayan devrimin kalmadığını, yerleşmiş ilkelerin yıkılmasının çok acı olduğunu dile getirmiştir.
Galatasaray Lisesi ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. 1947 ve 1958 yılları arasında Akşam Gazetesi bünyesinde, muhabir, yazı işleri müdürü, istihbarat şefi ve genel yayın müdürü olarak çalışmalarda bulunmuştur.
Yüksek Lisansını Strasbourg Üniversitesi’nde Devletler hukuku ve gazetecilik alanları üzerine tamamlamıştır. Yine aynı üniversitede Gazetecilik doktorasını yapmıştır.
Fransa, Paris’te UNESCO Genel Merkezi’nde iletişim araçlarının geliştirilmesi ve gazetecilik eğitimi uzmanı olarak çalışmıştır. Afrika ülkelerinde, Hindistan’da, Flipinler’de gazetecilik eğitimi seminerleri düzenlemiş; Kara Afrika’da Kırsal Basın projesini oluşturup uygulamıştır. Afrika’ya 40 kez gittiğini her gittiğinde Türk olduğunu duyanların iki şey söylediklerini belirtmiştir. Orada Atatürk ve Nazım Hikmet’in tanındığını Türk denildiğinde Afrika ülkelerinde ilk bilinen iki isim onların olduğunu dile getirmiştir.
Günümüze kadar farklı konularda 20 kitabı yayınlanmıştır.
Hıfzı Topuz kitapları;
Bana Atatürk’ü Anlattılar, Elbet Sabah Olacaktır, Taif’te Ölüm, Vatanı Sattık Bir Pula, Büyülü AFrika, Başın Öne Eğilmesin, Kara Çığlık, Meyyale, Nevbahar, Gazi ve Fikriye, Abdülmecid İmparatorluk Çökerken Sarayda, Tavcan. Bir Zamanlar Nişantaşı’nda, Paris 68: Bir Devrim Denemesi, Çamlıca’nın Üç Gülü, Atatürk Sesleniyor, Özgürlüğe Kurşun, Devrim Yılları, Türk Basın Tarihi, Paris’te Son Osmanlılar, Pariste Bir Türk Ressam, Hava Kurşun Gibi Ağır ve Gizli Aşklar.
Hıfzı Topuz Mustafa Kemal Atatürk’ü canlı olarak görme şansına sahip olmuştur. O günleri ve Atatürk’ün cenazesini 10 Kasım’da televizyon ekranlarında anlatmıştır. Usta gazeteci yazar Nezihe Hanım ile evlenmiş, eşi vefat edene kadar evli kalmıştır.