George Boole

George Boole Kimdir? Eserleri Nelerdir. Hangi Alanlarda Çalışmalar Yapmıştır? kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.

2 Kasım 1815’de dünyaya gelen George Boole, Mary Ann ve Joyce çiftinin oğludur. Birleşik Krallık Lincolnshire’de doğmuştur. George Boole birçok otoriteye göre digital çağın temelini atan bir filozof olarak gösterilmektedir, bununla birlikte kendisi “bilgisayar bilimin babası” olarak nitelendirilmektedir. Boole, babasından edindiği bilgileri kullanarak digital sistemler konusunda kendisini geliştirmiştir. Matematiğin yanında, optik cihazlara da ilgi duymuş, yoğun bir şekilde çalışmalar yapmıştır. George Boole, tüm dünyada en önemli matematikçilerin arasında yer almaktadır.

12 yaşından sonra Latinceyi öğrenmek ve  geliştirmek isteyen Boole, bu konuda yerel bir kitapçıdan  ders almıştır. Latin dilini öğrendikten sonra kendisini daha da fazla geliştirmiş, Latin şair Horace’ın bir şiirini tercüme etmeyi başarmıştır. Bu durum babası tarafından takdirle karşılanmış,  oğlunun bu şiirini yayınlatma karar vermiştir. Böyle bir şiiri 12 yaşında ki bir çocuğun yazmasının olanaksız olduğunu tahmin eden okul müdürü , Boole’un düşündüren kabiliyeti nedeniyle diğer yerel okullardan birinin müdürüyle tartışmıştır.

Akademik çalışmalarına aralıksız sürdüren  George Boole, henüz 16 yaşındayken yardımcı öğretmen olmuştur. Yabancı dillere konusunda her zaman hevesli olmuş ve kendisini sürekli olarak geliştirmiştir. 20 yaşındayken ise George Boole, kendine ait bir özel okul açmıştır. Açmış olduğu okulda ise matematik öğretmenliği yapmaya başlamıştır. Matematik branşı altında yenilikler yapma çabası devam etmiştir. George Boole, 1847 yılında “Mantığın Matematik Analizi” adlı eseriyle Matematik dalında devrim yaratan bir eser meydana getirmiştir.

Duncan Gregory ise henüz yeni kurulmuş olan Cambridge Matematik Dergisi”nin editörü olarak George Boole için destek vermiştir. Hatta Cambridge Matematik Dergisi”nin editörü olan Gregory, Boole’ye Cambridge’de dilerse matematik konusunda ders alabileceğini söyledi. Boole okuluna devam ederken bir taraftan da Cambridge Matematik Dergisinde yazılar kaleme almaya başlamıştır. Matematik ile ilgili olarak denklem ve fonksiyon çözümlerinden,  daha pek çok üniteyi içeren yazıları yazarak yayına verdi. Cambridge Matematik Dergisinde yapmış olduğu bu önemli çalışmalar kendisinin daha fazla tanınmasına önemli derecede katkı sağlamıştır.

George Boole Eserleri Hakkında Bilgiler;

George, iki önemli eseriyle bilinen en ünlü filozofların başında gelmektedir. Bu eserler ise,  Mantığın matematiksel çözümleme­si (Düşünce yasaları üzerine bir inceleme çalışması yaptığını  söylemek mümkün olacaktır. Temel gayelerinden biri de mantığı matematikle pekiştirerek çalışmalar  yapmak olmuştur. Tüm çalışmalarında bunu temel alan George Boole, sayı ve nicelik kavramlarıyla da yakından ilgilenmiştir. Matematiğin temelinin sayı ve nicelik unsurlarının olduğunu savunan boole, hem yazı yazarak hem de matematik uygulamalarına ilişkin devamlı olarak güncellemeler yaparak zamanla daha fazla ün kazanmıştır.

Yaptıkları  tüm bunlarla sınırlı olmayıp, çalışmalarına her seferinde daha fazla yenilikler ilave ederek ismini gittikçe daha iyi bir şekilde duyurma imkanı yakalamıştır. İkinci önemli yapıtı olan Diferansi­yel denklemler isimli kitabını ise 1859 yılında yayımlatmıştır. Bu eserden 4 yıl sonra (1860) ise, sı­nırlı farklılıkların hesaplanması kitabını yayımlatarak önemli eserlerini tüm insanlığa en iyi şekilde duyurma başarısına ulaşmıştır. Devam ettirdiği başarılı ve bir anlamda da bilimsel çalışmaları sayesinde Kraliyet Derneği Madalyasını almaya hak kazanmıştır. 1860’ta “Sonlu Farklar Hesabı” üzerinde bir çalışma daha yapan George Boole, matematik adı altında sayıların dağılma özelliğini ilk defa ortaya koyan birisi olma özelliğini de elinde bulundurmaktadır.

Bütün bunların yanında  mantık üzerine daha fazla yoğunlaşan boole, mantık felsefesi yapmış hatta bu alanda  tüm düşüncelerini yansıtmış olacağı yazılarını da yayımlatmıştır. George Boole’nun çalışmalarında ne kadar üstün olduğu zamanla daha fazla anlaşılmaya başlandığından  hayliyle üst üste  ödüller de kendilerine verilmeye başlandı. Hatta Dublin ve Oxford Üniversitelerinden onursal dereceler almaya hak kazandı. 1857’de Kraliyet Topluluğu’na dahil olan  Boole, çok erken başlayan matematik kariyerinin basamaklarını bir bir inmeye başladı ve hatta sonlandırma aşamasına geçmiş oldu.

George Boole Şöhreti, Ölümü, nasıl neden ve kaç yaşında öldü?

Tüm bilim dünyası tarafından her insan tarafından tanınmış, almış olduğu onur ve dereceler ile daha fazla önemsenir hale gelmiştir. Ayrıca, edebiyat, ilahiyat ve felsefe ile de ilgilenmiş, kendisini her alanda geliştirmiş ve yenilemiştir. Tüm bunların yanı sıra her ne kadar ün, şan ve şöhret sahibi olsa da Boole her zaman bu özelliklerinin yanı sıra alçak gönüllü olması ile de her kesim tarafından çok sevilmiştir.

Birçok sayılan kuruluş aracılığı ile almış olduğu ödüller şöhretini sağlamaya fazlasıyla yetmiştir. Beş kızı olan George Boole’nun çocukları da babası gibi bilim dünyasına hizmet verebilmek adına çalışmalarına devam etmişlerdir. Bilişim kuramının aynı zamanda babası olarak anılan George Boole, mantık, edebiyat, ilahiyat gibi esnek çalışmalarının dışında telefon yönlendirme anahtarı olarak bilinen elektromekanik devre sistemlerini nasıl optimize ettiğini de ilk gösteren şahısların içinde yer almaktadır. Günümüzdeki dijital dönemin teorik temellerini en iyi şekilde oluşturma başarısını da George Boole göstermiştir.

Gayet şöhretli, saygın ve başarılı ömrünün son zamanlarında iken, bir gün evden çıkıp, okula giderken hayata gözlerini yumacağı aklının köşesinden geçmemişti. 3,5 km  bir yolu sağanak yağmur yağarken yürümek zorunda kaldığı gün, yoğun yağmur suları altında feci şekilde ıslanmıştır. Eve geldiğinde ağır bir soğuk algınlığına yakalanmıştır. Soğuk algınlığı,  onun ağır bir akciğer hastalığına yakalanmasına zemin hazırladı. Islak elbiseleri ile ders anlatırken vefat eden ünlü filozof, tarihte  kendisinden en iyi şekilde bahsederken, geriye insanlık için  bırakacağı önemli miraslarını sunmuştur. George Boole, 8 Aralık 1864’te henüz 49 yaşında iken, İrlanda’nın County Cork’un Ballintemple kasabasında aramızdan ayrılmıştır. İngiliz filozof ve ünlü matematikçi olarak nam salan  George Boole, başarılı çalışmaları, eserleri, makaleleri ile bilim dünyasında hala yaşamaktadır.

1855 yılında Mary Everest ile evlenmiştir. Bu evliliğinden, Ethel Lilian Voynich, Alicia Boole Stott, Lucy Everest Boole, Margaret Taylor ve Mary Boole Hinton isimlerinde 5 çocuğu olmuştur.

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz