Fuat Saka uzun senelerdir müzik dünyasında başarılı kariyerini sürdüren nadir sanatçılarımızdan birisidir. Hakkında ise müzik severler tarafından genellikle aslen nereli? kaç yaşında? evli mi? eğitimi, müzik kariyeri, albümleri gibi bir çok soru merak konusudur. Kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.
1952 senesinde İstanbul’un Kasımpaşa Semti’nde dünyaya gelen usta sanatçı baba tarafından aslen (Gürcü) Trabzon’ludur. Anne tarafından ise aslen Kars’lı olan sanatçının annesi tarafı Kars’tan uzun yıllar önce Trabzon Akçaabat’a yerleşmiş, baba tarafı ise Trabzon’a Batum’dan göç etmiştir. Altı kardeş olan sanatçı her ne kadar Kasımpaşa’da doğmuş olsa’da çocukluk yılları Trabzon’un Sotka Mahallesi’nde geçmiştir. İlkokul ve Ortaokul tahsilini memleketi Trabzon’da tamamlamıştır.
Çok küçük yaşlardan itibaren babasının da yaylı tambur ustası olması sebebi ile müziğe büyük bir ilgi duymuştur. O senelerde akordeon dersleri alan sanatçı, lise döneminde ise KTÜ’ne gelen öğrenciler ile birlikte Trabzon’un yerel radyosu Boztepe FM’de programlar yapmıştır. Radyo döneminde batı müziğe yönelmiş, ilerleyen süreçte İstanbul Eğitim Fakültesi’nde üniversite eğitimi için Trabzon’dan ayrılmak zorunda kalmıştır. İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nden mezun olmuş, 1977 ve 1980 seneleri arasında Ürgüp Lisesinde resim, müzik ve sanat tarihi öğretmenliği yapmıştır.
Üniversite yıllarında iken Selda Bağcan ve Edip Akbayram gibi usta sanatçıların konserleri öncesi sahne almış, albüm çalışması döneminde ise siyasi sebeplerden dolayı yurt dışına çıkmak zorunda kalmıştır. Müzik hayatına Almanya ve Fransa’da devam etmiştir. Almanya’da kaldığı süre içinde yönetmenliğini Nizamettin Arıç’ın üstlendiği bir kısa filmde yer almış, Türkiye’de ise Girdap isimli sinema filminde rol almıştır.
12 Eylül 1980 askeri darbe sonrasında yurt dışında çıkan Saka, siyasi af gelmiş olsa da kendisine tanınmış olan dönme hakkını değerlendirmemiş ve Türk Vatandaşlığı’ndan çıkartılmıştır. Uzun seneler sonra 2000 yılında Türkiye’ye dönmüştür.
Fuat Saka albümleri, müzik kariyeri;
1982 senesinde Yıkılır Zulmün Son Kaleleri isimli ilk albüm çalışmasını müzik severler ile paylaşmıştır. Hemen ardından bir sene sonra, Ayrılık Türküsü albümü ile müzik kariyerine devam etmiştir.
Diğer albüm çalışmaları;
1982 – Yıkılır Zulmün Son Kaleleri
1983 – Ayrılık Türküsü
1984 – Kerem Gibi (Nazım Hikmet Şiirleri)
1987 – Sevdalı Türküler
1988 – Nebengleis (Kenardaki Ray)
1989 – Askaros
1991 – Semahlar ve Deyişler
1993 – Şiirce
1994 – Torik Balıklar Ülkesinde (Çocuklar Için)
1996 – Arhavili İsmail (Demir Gökgöl ile Birlikte)
1997 – Lazutlar
1998 – Sen
2000 – Lazutlar II
2001 – Perçem Perçem
2002 – Lazutlar III
2004 – Lazutlar Livera
2005 – Lazutlar (Seçmeler)
2006 – Bir Sürgünün Not Defteri
2006 – Fuat Saka Koleksiyon (3 CD)
2008 – Lazutlar 2008
2012 – Neni
Geçmişten günümüze Uluslararası bir çok solo konser için sahne alan usta sanatçı, Uluslararası alanda Türk halk müziğini tanıttığı için 2000 yılında Truva Folklor Araştırmaları Kurumu tarafından ödüle layık görülmüştür.
2012 senesinde, TRT Müzik ekranlarında yayınlanan Mavi Notalar isimli bir programı hazırlamış, aynı sene TRT’de yayınlanan 13 bölümlük bir TRT Belgeseli Dağların Sesi’nin anlatım ve müziklerini üstlenen isim olmuştur.
Evli mi?
Bir çok kaynakta yaşantısını günümüz itibariyle Muğla Bodrum’da sürdürdüğü belirtilen sanatçı ayrıca evinde stüdyo çalışmaları da yapmaktadır. Üniversite döneminde tanıştığı ancak yurt dışında olması sebebi ile evlenemediği eşi ile 1999 senesinde evlenmiştir. Almanya’da yaşadığı senelerde evlendiği ilk eşinden ise bir kızı bulunduğu belirtilmektedir.