D. Ali Gültekin Şair, Yazar, Ressam hakkında merak edilen soruların cevapları. Kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.
1963 yılında Konya’nın Taşkent ilçesine bağlı Alata (Balcılar) da doğdu. Çocukluk ve gençlik yılları Karaman’da geçen yazar, İlkokulu, Güneş ilkokulu, istiklal ilkokulu ve Kemal Reis ilkokulunda okudu ve daha sonra Karaman’da lise eğitimini tamamladı. Ortaokul yıllarında şiir yazmaya başladı. Şiirleri ve yazıları öğretmenlerinin ilgisini çekti.
Resim dahil, sanatın her alanına ilgi duyuyordu. Resim yapıyor, şiir yazıyor, roman ve hikayeler yazıyordu. Lise yıllarında yazdığı, yönettiği, oynadığı ve sahnelediği “Asır ve Gençlik” adlı oyunu büyük ilgi gördü. Konya Şehir Tiyatrosundan teklif aldı ama kabul etmedi. Edebiyat öğretmeni Hikmet Karaçoban’ın yazılarına ve şiirlerine gösterdiği özel ilgi, onun edebi yaşamında önemli bir yere sahip.
Öğrencilik yıllarında Karaman’’da Uyanış gazetesinde muhabirlik yaptı, romanları tefrika halinde yayınlandı ve aynı gazetede yazılar yazdı. 1980 ihtilalinden 4 ay önce, ilk öğretmenim ve ilk hocam dediği ve kendisinden çok şey öğrendiği, Karaman’ın tanınmış simalarından “Alatalı Sarı Hoca” lakabı ile bilinen babasını kaybetti. Çok genç yaşta kaybettiği babasının ölümüyle derinden sarsıldı.
D. Ali Gültekin Güzel Sanatlar’da okumak istiyordu ve 1983 yılında İstanbul’a geldi. Ama ekonomik nedenlerden dolayı olmadı, okuyamadı. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesine girdi ve yüksek öğrenimini orada tamamladı. Hem çalıştı, hem okudu. Bir çok değişik işte çalıştı, ticaretle uğraştı ama sanattan ve edebiyattan hiç kopmadı. Maddi ve manevi sıkıntılı günler geçirdi.
Eleştirel ve aykırı bir duruşu vardı, ve zaman zaman sert çıkışlar yapıyordu ve bu yanı onu, ele avuca sığmaz hale getiriyordu. 1992 yılında ilk şiir kitabı “Akşama Sitem” yayınlandı.
Edebiyat ve sanat dünyasının çok değerli isimleriyle tanıştı ve dostluklar kurdu. Jale Sinar, Ömer Nida ve Salah Birsel’in çok manevi desteğini gördü. Edebiyat dergilerinde şiirleri yayınlandı, TV programlarına konuk oldu, Edebiyat dergilerinde yayın kurulu üyeliği yaptı ve şiir yarışmalarında seçici kurullarda görev aldı.
Bu Akşam, Gelmedin, Geceler Sessiz ve daha başka şiirleri değerli müzisyen, bestekar, Talat Kurter tarafından bestelendi. 2002 yılında Marmara Üniversitesi öğrencileri tarafından “Altın Kalp” ödülüne layık görüldü ve “Yılın En İyi Yazarı” seçildi. Yayınevlerinde çalıştı. 2006 Yılında Bizim Kitaplar daha sonra Ekim, Anemon ve Ay Kitap yayınevlerini kurdu ve halen Genel Yayın Yönetmenliğini yapıyor.
D. Ali Gültekin uzunca bir süre ara verdiği resim çalışmalarına 2016 yılında Sait Işık’ın teşvikiyle yeniden başladı kendine has tekniğiyle eserler üretti, kişisel sergiler açtı ve Karma sergilere katıldı.