Behiye Aksoy Altın Platin Taçlı Assolist. Hayatı hakkında merak edilen tüm soruların cevapları. Kimdir? aslen nereli? eserleri nelerdir? biyogafisi ve bilinmeyenleri.
Behiye Aksoy 19 Eylül 1929’da İstanbul Üsküdar’da dünyaya gelmiştir. Asıl adı Behiye Tetiker’dir. Küçük yaşlarda ailesi tarafından enstrüman eğitimi almaya teşvik edilir. Ancak, Aksoy ilkokulda iken assolist olmayı düşler. İlkokul eğitimini İstanbul’da bitirir. Sonrasında tacir olan babasının işleri nedeni ile Ankara’ya taşınmak zorunda kalırlar.
Ortaokul eğitimini Ankara’da aldıktan sonra Konservatuvar görevi de gören Ankara Radyosu’nda ses sanatçısı sınavı düzenlenir. Ankara Radyosu imtihanına girer ve sınavı kazanan beş kişinin içerisine girer. 1948 yılında henüz 15 yaşında iken Ankara Radyosu’na stajyer ses sanatçısı olarak katılır. Dokuz sene süresince burada görev yapar ve terfi eder.
1958 senesinde Ankara Göl Gazinosu’nda sahne ile tanışır. 28 Ekim 1961 tarihinde Taksim Sinemasının yanında açılan Maksim Gazinosunda programlı olarak, Zeki Müren ve Orhan Boran ile birlikte sahne alarak Maksim gazinosunun ilk kadın assolistlerinden olur.
Söhreti kısa zamanda yayılır hatta Zeki Müren’e rakip olacak boyuta gelir. Televizyonun baskın olmadığı dönemde büyük bir çıkışa geçer. Bu dönemde basından büyük övgüler alır. Bir dönem sonra Tepebaşı Gazinosunda 2 yıl boyunca çalışır ve dinleyicilerin yoğun beğenisini alır. 60’lı yıllarda “Grafson Şençalar” firması etiketiyle 78 adet taş plağı yoğun ilgi görür.
Albümlerinde başarıyı yakalar. Her plağı döneminin en çok satanlar arasına girer. O dönemlerde plakları çok satan sanatçılar ‘Altın Plak’ ile ödülüne layık görülürdü. Behiye Aksoy’un satış miktarları altın plak için gerekli olan miktarın çok çok üstündedir. Saçlarını platin rengine boyatması nedeniyle kendisine platin tacı verilir.
Behiye Aksoy evlilik hayatı;
Behiye Aksoy hayatı boyunca 3 kez evlenir. İlk evliliğini bestekar Halil Aksoy, ikinci evliliğini yapımcı Berker İnanoğlu üçüncü ve son evliliğini ise ‘Gazinocular Kralı’ olarak namlanan Fahrettin Aslan ile yapar. Ancak ömür boyu ilk eşinin soyadını taşımayı tercih eder.
Genç bestekarlara önem veren Behiye Aksoy, Ankara Radyosu’nda besteci ve yorumcu olarak görev yapan Yıldırım Gürses’in eserlerini gazino sahnelerinde söylemiş bu sayede onunda şöhret olmasına katkı da bulunmuştur.
Erman Film Şirketinin’den gelen teklifi değerlendirerek kendisini gazinolarda izleme imkanı bulamayan dinleyicileri ile birkaç filmde buluşmak ister. O dönemlerde hiçbir sanatçıya teklif edilmeyen rekor bir ücret ile 1967 yılında yönetmenliğini Orhan Elmas‘ın yaptığı, başrolünde İzzet Günay ile birlikte “Kederli Günlerim” isimli filmde rol aldı.
1973 yılında müzik piyasasını alt üst eden “Falcı” plağı ile aynı isimde Prodüktörlüğünü Berker İnanoğlu’nun yaptığı, başrollerini Murat Soydan ve Metin Serezli ile oynadığı ‘Falcı’ adlı filmini çevirir.
Behiye Aksoy, gazino döneminin sona erdiği 1980’li yıllarda inzivaya çekilir.
2001 yılında alzheimer teşhisi konan Behiye Aksoy malesef dönüşümsüz hafıza kaybına uğramış hiçbir şeyi hatırlayamayacak hale gelmiştir. 2011 yılında tüm birikimlerini elinden çıkartarak İstanbul’da bir huzurevinde yaşamaya başlamıştır.
Yakalandığı alzheimer hastalığı nedeniyle 2015 yılında 86 yaşında iken hayatını kaybetmiştir. Usta sesin baba tarafından aslen nereli olduğu bilgisine maalesef ulaşılamamıştır.
Behiye Aksoy filmleri;
1967 – Kederli Günlerim
1973 – Falcı
1975 – Deli Deli Tepeli (konuk oyuncu)
1976 – Lanetli Yıllar
Behiye Aksoy Albümleri;
Behiye Aksoy (Şençalar Plak)
Dumanlı Meyhaneler (Grafson Plak)
Kıskanırım (Atlas Plak)
1972 Yılının 12 Altın Şarkısı (Atlas Plak)
Unutulmayan Şarkılar Konseri (Atlas Plak)
Sizin İçin Seçtiklerimiz (Yavuz Plak)
Anılarla Sadettin Kaynak (Yavuz Plak)
Unutulmayanlar 1 (Coşkun Plak)
Çağrı (Lider Plak)
Kapın Her Çalındıkça (Coşkun Plak)
Nankör (Harika Plak)
Ölmeyen Nağmeler – Buket 1 (Harika Plak)
Bir Zamanlar 3 (karma) (Ossi Müzik)
Ayrılamayız Artik
At Kadehi elinden
Elbet bir gün buluşacağız
Bir Kara Sevda
Bir garip yolcu