Duygu Asena

Duygu Asena hakkında merak edilenler. Kaç yaşında neden öldü? kitapları, eserleri, doğum tarihi, ölümü, kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.

1946 yılının Nisan ayında İstanbul’da dünyaya gelen Duygu Asena gazeteci ve yazar kimliği ile tanınmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün yaveri ve o dönemin Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Ali Şevket Öndersev’in torunu’dur.

Ortaöğrenim hayatını İstanbul, Kadıköy Kız Koleji’nde tamamlamış ardından İstanbul Üniversitesi Pedagoji bölümü’nden mezun olmuştur.

Türkiye’deki feminizmin, kadın hareketinin öncü isimlerinden birisi olarak kabul edilen Duygu Asena, üniversite mezuniyetinin ardından bir süre bu alanda iş hayatını sürdürmüş daha sonra gazetecilik mesleğine yönelmiştir. İlk defa 1972 senesinde Hürriyet Gazetesi Kelebek ekinde yazısı yayınlanmaya başlamıştır. Ardından bir çok gazete bünyesinde yazar, köşe yazarı ve muhabir olarak görev almıştır.

70’li yılların sonunda, Kadınca, Onyedi, Ev Kadını, Bella Bayan ve First gibi bir çok kadın dergisini yöneten Asena aynı zamanda, Söz, Sabah, Güneş, Milliyet ve Habertürk gazetelerinde de köşe yazarlığını sürdürmüştür.

1987 senesinde yayınlanmış olan Kadının Adı Yok isimli kitabı 1 sene içerisinde 40 baskı yapmış ve rekor kırmıştır. Ancak ilerleyen dönemde Başbakanlık tarafından küçükleri Muzır yani (zararlı) bulunduğu gerekçesi ile satışı sınırlandırıldı ve poşet içerisinde satılmaya devam edildi. Sonrasında Duygu Asena dava açmış ve kitap tekrar serbest olarak yayınlanıp satılmaya başlamıştır. Ayrıca bu kitap ülkemiz dışındaHollanda, Almanya ve Yunanistan gibi ülkelerde de tercüme edilmiş ve yayınlanmıştır. Zaten ilerleyen dönemde de kitap sinemaya uyarlanmıştır.

Duygu Asena kısa kısa;

Feminizm’e dair sözleri;

Ben asla feminist değilim ve olmadım. Ben Türkiyemizde asırlarca ezilen, ezdirilen, sömürülen ve bir mal muamelesi yapılan kadınlarımızın, aynen erkekler gibi eşit ve aynı haklara sahip olduklarını anlattım. Gerçek eşitliği savundum…

TRT 2 ekranlarında Ondan Sonra isimli programı hazırlamış ve sunmuştur. Yönetmen Atıf Yılmaz’ın aynı isim ile filmini çektiği kitabı Kadının Adı Yok, Müstehcen bulunması nedeni ile yasaklanmıştır. Bir dönem Kelebek’in çocuklar için hazırlanan sayfasında Şirin Abla isimli köşe de yazmıştır. Yayınlandığı dönemde çok tiraj alan Kadınca Dergisi’nin yöneticiliğini henüz 32 yaşında iken üstlenmiştir. Yarın Cumartesi isimli sinema filminde kocası hapse giren Nurten isimli kadını canlandırmıştır.

Dostluk da, saygı da eşitlikle olur, anlamıyor musunuz? Eşitliğin olmadığı yerde ikisi de yok…

Evlilik hayatı;

Gültekin Gürgen ile çok severek evlenmiştir. Ancak daha sonra uyuşamadıklarını fark etmiş o dönemde kendisi gibi gazetede çalışan ve evli olan Murat isminde bir gazeteciye aşık olmuştur. Eşine bu durumu açıklamış ve ayrılmak istediğini belirtmiştir. Sevdiği gazeteci Murat’ta aynı şeyi yapar ve konu mahkemelik olmuştur. O dönemde Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olan Nezih Demirkent ve gazetede çalışan 5 kişi tarafından hafif kadın suçlaması ile karşılaşmıştır. Ancak eşi Gültekin Gürgen böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ve eşim çok namuslu kadındır açıklamasını yapmıştır.

Her şeyin ortada olduğu bir ilişki olduğunu belirten Duygu Asena kendisinin kötü bir şey yapmadığını, bana bunu yapamazsın, yapmayacaksın diyemezsiniz demiş, aşkın yüce bir şey olduğunu ve sevdiğini, yalancılık ta yapmadığını dile getirmiştir. Daha sonra gazeteden kovulmuş, o dönemde askerde olan eşinden vekaletname alarak boşanmıştır.

Kitapları;

1987 – Kadının Adı Yok
1989 – Aslında Aşk da Yok
1992 – Kahramanlar Hep Erkek
1994 – Değişen Bir Şey Yok
1997 – Aynada Aşk Vardı
2001 – Aslında Özgürsün
2003 – Aşk Gidiyorum Demez
2004 – Paramparça.

Ölümü;

30 Temmuz 2006 tarihinde yaşantısını sürdürdüğü İstanbul’da beyin tümörü nedeni ile 60 yaşında iken hayata gözlerini yummuştur. Vefatının ardından İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz